Visitem un dels municipis més emblemàtics de València, el de L’Alcudia, una població majoritàriament industrial des de fa unes dècades, però que guarda tresors dignes de descobrir. Entre ells la seua història, ja que va ser una Alqueria Andalusi (xicoteta comunitat rural dedicada a l’explotació ramadera i agrícola), que va ser donada per Jaume I alla per l’any 1238 a Pedro de Montagud (Gran Maestre de l’Ordre del Temple que va participar en la Croada de les Navas de Tolosa i ExMaestre Provença, Catalunya i Aragó) qui mitjançant la Carta de poblament, la va repoblar amb una població cristiana que va substituir als musulmans expulsats del territori.


En 1742 s’inicia la construcció de la seua Església Parroquial “Sant Andrés” de dimensions extraordinàries, només superades per la Catedral de València i la Seu de Xàtiva. La seua importància l’ha portada a denominar-la col·loquialment com la Catedral de la Ribera.
En el municipi es troba també el Convent de Santa Bàrbara fundat per la senyora de Alcudia, Ángela de Montagut, l’any 1600 d.c per a l’orde dels franciscans alcantarinos. A hores d’ara, només estan les ruïnes d’aquest temple. Gràcies a un continu procés de restauració i sanejament per part de l’ajuntament, el poble està redescobrint aquest monument. Al seu costat podem trobar el calvari parroquial, que ocupa el que va ser una gran esplanada, i que configura amb els seus grans xiprers, un sorprenent paisatge en el bonic centre del poble.
Un altre dels seus atractius és el aqüeducte construït en 1842, que es va utilitzar per al reg de gran part de les terres del terme i l’Olivera Mil·lenària de la varietat farguera o sollanenca. Quan va ser plantat pesava 12.000 Kg. i abans del seu trasllat a L’Alcudia estava situat en una via romana anomenada Calçada del vi i de l’oli. És digne de veure i constitueix un vertader monument viu. També és d’importància l’Ermita de sant Antoni Abat que data del siblo XVIII. El seu terme municipal compta també amb un paratge natural denominat “Els Fornals”.


La Gastronomia de L’Alcúdia la conformen plats amb tradició com l’olla valenciana i una gran quantitat d’arrossos que es feien amb el que hi havia disponible en cada estació. Són també molt populars els seus dolços de “carabassa santa”, dits així per ser mayoritariament elaborats amb la celebració d’aquesta festivitat.
Les festes més importants tenen lloc la primera setmana de setembre i un mes més tard se celebra la Fira Gastronòmica amb productes típics de tota la comunitat Valenciana. Altres festes d’interés són els Carnestoltes (febrer), setmana santa, mercat medieval (maig), Festival de Músiques del Món (Fesmón, juliol), mes de les lletres (novembre) i festival agro-eròtic (desembre, anys pares).
Restaurants i bars que treballen segons la tradició local hi ha moltíssims, però farem un parèntesi en el Restaurant Miguel i Juani, un dels ambaixadors de la seua gastronomia. Des de fa uns anys és un referent per a tot bon gurmet, gràcies als premis aconseguits i a l’activitat que genera amb l’Associació Gastronòmica de l’Alcudia. Ells ofereixen una gastronomia del terreny, amb productes frescos d’horta, mar i muntanya.
En la seua carta trobem tonyina escabetxada, cloïsses a la marinera, gambes amb allada i un llistat de suggeriments conformats amb els productes del dia. Entre els seus arrossos estan el de llamàntol, arròs d’ànec, arròs a banda, arròs negre, arròs amb bledes, paella de galeres, sépia i gambes, arròs melós de conill i paella valenciana. També és possible prendre una bona olla valenciana. Entre els peixos, salmó, llobarro, bacallà, llenguado o rap preparats de diferents formes. També tenen unes bones carns, destacant el seu entrecot o rellom de vaca gallega.


El Restaurant té diversos menús, un diari en la seua cafeteria per 9 euros, un altre menú en el seu saló menjador per 18 euros i el cap de setmana és possible també degustar dos menús: un de tapes a 17 euro i un altre per 20.
El Restaurant és una garantia gastronòmica, avalada per que l’ha guanyat quasi tot en tornejos gastronòmics: El Concurs d’arròs amb bledes de Llíria, el Concurs de Paella de Cullera, el Concurs de Arrocito de Castelló, el Concurs internacional de Fideuá de Gandia i el Concurs Internacional de Paelles de Sueca.
Aquesta en el Carrer de Pissarro, 4, 46250 L’Alcúdia