Paco Santamaría del Restaurant el Vermut s’alça amb el primer premi d’Arròs de Vigília de Tabernes de la Valdigna, el Restaurant Amadeus de Xeraco amb el segon i Jairo Varas del Restaurant Avinguda 2.0 amb el tercer.


Ahir es va celebrar la III edició del Concurs d’Arròs de Vigília en Tabernes de la Valdigna. un esdeveniment que té com a objecte, en primer lloc, la desestacionalització d’aquest plat que es consumeix preferiblement en els dies de quaresma i en segon, aprofitar l’epicentre gastronòmic de l’ocasió, per a posar en el punt de mira l’oferta gastronòmica de la localitat.
El certamen va congregar una trentena dels millors restauradors de la província de València, que van preparar aquesta recepta ancestral que té els següents ingredients: arròs, bacallà, cigrons, croquetes de bacallà, passes, alls secs, julivert, tomaca triturada, pebre roig i oli d’oliva. El caldo s’elabora a partir d’una olla de verdures.


Aquesta edició s’ha caracteritzat per l’alta participació, per l’elaboració de diversos calders d’arròs de vigília sense gluten, per la nova ubicació del concurs i per una renovada organització a càrrec de Carmen i Sergi, editors del blog gastronòmic GASTRONDARIO i responsables del “Concurs Internacional de l’Arròs de la Valdigna”, que reuneix uns quaranta cuiners. Respecte a aquest certamen internacional cal destacar la notòria promoció que passa pel nomenament d’ambaixadors de la gastronomia local en diferents països, entre ells Holanda o l’Argentina o la celebració de concursos que tenen el caràcter de semifinals i donen dret als guanyadors a participar en l’Internacional, com és el cas del celebrat mesos arrere a Granada. Han col·laborat també amb l’organització l’Ajuntament local i la Diputació de València.


L’Avinguda de la Marina va ser l’aparador perfecte per a la nova celebració, ja que va facilitar l’accés a centenars de persones van poder gaudir en directe de l’elaboració dels arrossos i degustar-los després de la puntuació del Jurat. També es van habilitar altres estands en la mateixa ubicació amb begudes i menjar dels diferents patrocinadors.

Els restaurants participants a més dels tres guanyadors, van ser els següents: La Plaça (Torrent), Arrels Racó Gastronòmic (Gata de Gorgos), Bonaire (El Palmar), Hotel Sant Lluís (Platja de Gandia), Vali 15 (Alginet), Bonestar (València), Casablanca (Platja de Tabernes), Miquel i Juani (L’Alcudia), La Garrofera (Serra), Rostidor Paterna (Paterna), Sequial 20 (Sueca), El Racó (Meliana), Servei d’àpats el Rebost (Burjassot), Tabick Lounge (Llombai), Xef Amadeo (Platja de Gandia), La Plaça (Torrent), La Visteta (Barx), Taverna Pirata (Tabernes Valldigna), Casa Granero (Serra), Rostidor L’Alfàbega (Alginet), Picanterra (Cullera), Cancel·la Esdeveniments (Sueca), La Bresca (Els Poblets), El Rebost (Sueca), Amadeus (Platja de Xeraco), Nou Racó (El Palmar), Casa Macario (Platja Tabernes Valldigna) i Sant Bernardo (Platja Tabernes Valldigna).


Com sempre sol passar quan es duu a terme aquest tipus d’esdeveniments amb participants d’alt nivell, el Jurat el va tindre molt difícil per a triar als diferents guanyadors, però finalment van ser declarats com a millors arrossos de la jornada els de…

1º Restaurant el Vermut (Pobla de Valbona) que es va portar el diploma acreditatiu i una dotació econòmica de 1.000 euros
2º Restaurant Amadeus (platja de Xeraco) també amb diploma acreditatiu i una dotació de 600 €
3r Restaurant Avinguda 2.0 (Massamagrell), que es va portar el diploma acreditatiu i una dotació de 200 €

Tots els premiats a més van ser obsequiats amb dos davantals professionals de la dissenyadora Patricia Peiró de “Texas Tribu”.
Gastrònoma també ofereix un premi afegit i és la possibilitat que el guanyador puga realitzar un showcooking amb aquest plat en la pròxima edició d’aquest fòrum gastronòmic, que se celebrarà el mes de novembre. En representació de Gastrònoma va estar el seu director Alejandro Roda.


El jurat, integrat per reconeguts periodistes i professionals del món de la gastronomia va estar representat entre altres per Juan Salvador Gaya (escriptor, crític gastronòmic i autor del Blog “cuina valenciana”), Emili Piera (escriptor i periodista), Ricki Wibley (sommelier i periodista del Blog en llengua anglesa Vaig veure Vinya), Javi Blasco Gimeno (docent del CdT i membre de la Junta directiva dels Amics dels Coques d’Oliva) i Pepe Fortea (que ejerció la Presidencia y es docente en la Escuela de Arroces de Valencia).

Després del concurs es duc a terme un menjar de Germanor en el Restaurant Mediterrani, organitzador del Concurs en els seus dues primeres edicions.
Han col·laborat en el desenvolupament del concurs: Indústries Belsheer, Oscar Pellicer, Disvall, Amstell, Cellers Coviñas, MercaValencia, Safrà Desbrín, Olis de les Heras, Arròs la Perla, Bacallà Silomar, La Pansa, Euval, Marjapeix, Cassalla Cerveró, AGACO i Café Barsel.